fbpx

Proč je to tak drahé?

Profesionálové ve většině případů používají profesionální techniku, která stojí desítky tisíc.

Většinou pracují na živnost, kde platí odvody státu, dále musí odvádět poplatky OSA za použitou muziku ve videu, investují další peníze do nového vybavení atd.

Další věc je ta, že kameraman natočením práci teprve začínají. Práce v postprodukci zabere mnoho a mnoho času.

Následné práce ve střižně, tvorba DVD menu, samotného filmu, Grafická úprava DVD obalu. Tvorba 3-5. min. klipu leckdy může trvat i 8hodin, co pak teprve celý film nebo záznam.

Takže potažmo to není placeno jen za těch pár hodin na akci, kdy vidíte chodit kameramana jen tak s "kamerkou", ale je to také mnoho hodin a dní stráveného v postprodukci.

Kameraman dělá svou práci, živí se tím a přirozeně nechce skončit v mínusu. Ona opravdu dobrá kamera stojí pár desítek tisíc a ta technika samozřejmě není navěky, takže se musí čas od času obměnit. Skutečně nejde natočit kvalitní koncert na mobilní telefon Xperia či Tablet.

Auto, kterým se dotyčný kameraman přepravuje také nejezdí na svatební koláčky či jen tak za děkuju. Auto se také opotřebovává, a tak to není jenom cena za naftu nebo benzín.

Takže spoustou akcí si kameraman vydělá vlastně nulu, protože stále pokrývá investici do kamery (a nejen do ní, stativ, mikrofon, světla, záznamová zařízení...)

Důležité jsou i profi zkušenosti, které jsou k nezaplacení.